Selecteer een pagina

Scouts

Leeftijd: 11 tot en met 15
Opkomst: 10.00 tot 13:00 op zaterdag

De Scouts speltak is de groep die na de Welpen volgt. Hier doen we dingen samen in een patrouille van ongeveer zes kinderen, waarvan de twee meest bekwame kinderen – de patrouilleleider en een assistent patrouilleleider – de patrouille aansturen.

Tijdens de opkomsten doen we spellen en strijden de patrouilles tegen elkaar, we bouwen constructies met palen, leren we houthakken, stoken en nog allerlei andere vaardigheden. Er vindt driemaal per jaar een kamp plaats waar je deze kennis natuurlijk kan toepassen.

Lijkt het jou leuk en wil je meer informatie? Stuur dan gerust een e-mail. Ook mag je drie keer langskomen tijdens een opkomst en meedraaien om te kijken hoe het is.

Contact: scouts@vinchem.nl

Scoutsvaardigheden en -insignes

Pionieren en Kampeertechnieken (1ste basis insigne)

Misschien wel het allerbelangrijkste insigne; Pionieren en Kampeertechnieken!
Op kamp wil je natuurlijk een keuken bouwen om te koken en een tent opzetten om te slapen. Deze dingen leer je bij het pionierinsigne.

Tijdens de lessen leer je verschillende knopen waarmee je op kamp keukens kan bouwen. Denk aan de kruissjorring, de driepootsjorring en de mastworp. Ook leer je om veilig te mokeren (een paal in de grond te slaan). Het opzetten van een tent komt niet aan bod tijdens de lessen, dit leer je ‘on the spot’ op kamp zelf!

Voor het oefenen van de basis, maar ook nieuwe knopen kan je op deze site kijken:

Tochttechnieken (3de basis insigne)

De kunst van kaartlezen en wedstrijdhiken. Als je dit insigne hebt behaald snap jij hoe je kaarten moet lezen, hoe je moet werken met coördinaten, hoe het kompas werkt, hoe het GPS systeem werkt en hoe je daar gebruikt van kunt maken. Je snapt alle tochttechnieken en kan gemakkelijk hikes van meer dan 15km lopen.

Als je hiervoor alvast wilt oefenen en je hebt het boekje nog niet, dan kan je die hier downloaden (pdf 2,3 mb).

Koken (Specialisatie)

Het Kookinsigne is gefocust op hoe je een heerlijke maaltijd maakt en hoe je de keuken goed organiseert. Hierbij leer je veilig snijden, koken, bakken en leer je tips en trucs voor het koken op een vuur. Aan het eind kun je een goede kookstaf samenstellen, taken verdelen en een smakelijke maaltijd voor je patrouille maken. Vergeet alleen niet van te voren je handen te wassen.

Communicatietechnieken (Specialisatie)

Insigne info voor op de site

Met communicatietechnieken kan je met Morse code, Semafoor vlaggen en scheepvaart seinvlaggen berichten sturen en ontvangen. Ook kan je berichten bedoeld voor specifieke oren geheim houden. Als alternatief kun je leren begrijpen en seinen met gebarentaal en het lezen/markeren van Braille om het insigne te verkrijgen.

Veilig en Gezond (Specialisatie)

Insigne info voor op de site

Hierbij leer je de belangen van een veilige en gezonde omgeving. Je kan wonden schoonmaken, pleisters plakken, simpel verband leggen en brandwonden afkoelen. Verder leer je hoe je kompres en verband steriel houdt. Veiligheid is ook een belangrijk leerpunt bij deze insigne. Aan het eind kun je simpele EHBO uitvoert en ongelukken te voorkomen door veiligheid voorop te zetten.